Act Local, Think Global: Google on VRTnieuws-2020

Terwijl de laatste herfstzon de laatste dagen van oktober probeert op te fleuren, verzamelen tientallen journalisten van de openbare omroep in Antwerpen om er te brainstorm over de toekomst van de journalistiek en de rol van de VRT in het medialandschap; klaarstomen voor 2020 heet dat.

Eén van de interessante sprekers die ik er ontmoet is Thierry Geerts, landelijk directeur van Google.

"Is TV dood vraag ik hem achteraf?" "Neen, natuurlijk niet, zegt hij met een brede glimlach, maar het is niet meer de belangrijkste speler". Uiteraard niet, dat is onder meer google. Het bedrijf dat eind jaren negentig begon als een zoekmachine en vandaag een miljardenbedrijf is geworden dat online en ook meer en meer offline (alhoewel, The Internet of Things, weet u) een greep op ons alledaagse leven aan het krijgen is.

"Google zal nooit nieuws maken", zei Geerts even voordien in zijn keynote. "Nieuws zal altijd worden geproduceerd door spelers als de openbare omroep en anderen, zoals Vice News. Maar journalisten moeten hun producten meer afstemmen op het internet. And we make the web work for news.

We staan eigenlijk nog maar aan het begin van het internet. Er gaat nog veel gebeuren. Er zijn nu al 7 miljard toestellen geconnecteerd met internet. Dat is een potentieel publiek voor de VRT.
Ik geef een voorbeeld: als dit land er 500 dagen over doet om een regering te vormen, dat is dat wereldnieuws. Mensen overal ter wereld zijn hierin geïnteresseerd. De VRT kan dat nieuws in verschillende talen en op verschillende manieren brengen en wij bij Google kunnen het platform zijn. Tegen 2020 wordt verwacht dat 5 miljard mensen het internet gebruiken en hopen we 50 miljard toestellen online te hebben. Onder meer door The Internet of Things".

Act Local, Think Global

Net dat Internet of Things zal ervoor zorgen dat nog meer mensen op verschillende manieren informatie krijgen of kunnen opvragen. Zo is bijvoorbeeld de slimme thermostaat van Google, Nest, nog maar het begin van een wereld die voortdurend online en geconnecteerd zal zijn. Het begin van hoe het internet der dingen de manier waarop we leven, informatie krijgen en data leveren, zal beïnvloeden.
Geerts:" Die voorwerpen leren van ons gedrag en stemmen hun verbruik of op de gebruiker. Daarnaast kan een omroeporganisatie ook nieuws leveren op het scherm van diezelfde thermostaat.
Hetzelfde met wearables als smartwatches. Je kan nieuws opvragen op je telefoon en je kan zelf kiezen welk soort nieuws. Bij het aperitief wil je misschien geen slecht nieuws horen over de oorlog in Syrië, maar misschien 's ochtend bij het ontbijt wel. De gebruiker bepaalt, de nieuwsorganisatie denkt na over hoe je nieuws brengt en naar wie op welk moment. Nieuws wordt relevanter, maar alleen als het gebracht wordt op het juiste scherm".

 

YouNews

"En neen, we denken er voorlopig niet aan om met YouTube (waarvan Google eigenaar is) nieuws te gaan maken. Alhoewel video het allerbelangrijkste zal worden. Het televisiegebruik is vandaag in vergelijking met 2010 gezakt van 47 naar 38 procent. Het digitale nieuwsgebruik is gestegen van 25 naar 43 procent. Video leeft meer dan ooit, maar niet op televisie. Op YouTube worden er elke dag 4 miljard video's bekeken. Maar YouTube is vooral een 'HoeTube': mensen zijn veel op zoek naar 'How To'-video's.
Hoe los ik wiskundige problemen op? Hoe installeer ik mijn smart tv? En daarin past nieuws ook wel. Mensen zoeken oplossingen en kader. Ook een beetje het uitgangspunt van constructive journalism. Overal hoor je dat het crisis is, maar in vergelijking met honderd jaar geleden leven we drie keer langer, is de kindersterfte tien keer minder en de levensverwachting verdubbeld. Mensen willen ook dat nieuws zien. En ook dat scoort op YouTube".

 

Het veelvoud aan schermen en geconnecteerde gebruikers zal ook ons, journalisten/reportagemakers/storytellers blijven uitdagen. In die oneindigheid van schermen die open staan, zullen sterk vertelde verhalen er blijven uitspringen. En het schept ook perspectief.
Het nieuwsgebruik blijft maar groeien, misschien niet op de klassieke manier, maar het toont wel dat sterk verhalenvertellers meer dan ooit nodig zijn.

#vrtnieuws2020 Tweets